Publicerad den 2 kommentarer

Att göra ett spel 2: Tillbehör

Nu när helgerna är över och vi är tillbaka till den vanliga vardagen igen är det bäst att försöka göra den så långt från grå som möjligt. Så Jag tänkte fortsätta prata lite om spelskapande.
Den här gången handlar det om tips och tricks som jag använder mig av när det gäller speltillbehör. Det går givetvis bra att låna det som behövs från sin spelsamling, men problemet är att du måste jaga rätt på alla delar innan du kan spela de spel du lånat från. Om du inte är jätteduktig på att lämna tillbaka dem. Och ärligt talat, vi vet väl båda att så inte är fallet? Kanske enklare att ha en uppsättning till ditt spelskapande då.

Kort

Vaksamma läsare av det förra spelskaparinlägget såg att jag använder mig av sleeves med mörk baksida till korten. Normalt gillar jag inte att spela med inplastade kort, men när jag ska göra dem själv gör de allt väldigt enkelt, för då kan du använda vanligt papper till korten. Alla som testat print-and-play vet att spelkort utskrivna på vanligt papper har många nackdelar. Pappret är för tunt, så du kan ana igenom vad nästa kort i högen är och det är svårt att dra ett kort. Du kan försöka skriva ut på ett tjockare papper istället, men jag vill varna för att det är svårare än du kan tro. För även om manualen till din skrivare säger att den klarar papper av en grov tjocklek så är det inte säkert att den gör det, i alla fall inte i färg. Jag hade en laserskrivare som enligt specifikationerna klarade upp till 250 grams papper, men när jag försökte med 200 grams så gick svartvitt bra ibland, men färgat blev ofta dåligt.

Printproblem
Trots att både papper och skrivare skulle komma överens (på pappret i alla fall, hö hö) så blev resultatet sådär…

Men med lite tur kan snygga utskrifter lyckas på tjockt papper, och du får en trevligt kortkänsla på dem. Men du gör nog bäst i att skydda dem med bokplast, för även om du får färgen att fastna är det inte säkert att den sitter kvar.
Men dubbelsidigt är inget du ska hoppas för mycket på, det kommer förmodligen bara resultera i att bägge sidorna blir utsmetade.
Enklare då att använda vanligt papper och sleeves. Med tillräckligt många färger på baksidorna så finns det inte heller någon riska att blanda ihop korthögarna.
Om din skrivare inte är bäst i världen kan det kanske vara en idé att använda fotoutskrifter. De största prittjänsterna på nätet nästan ger bort fotona, så om du har fina bilder kanske det är bästa sättet att göra dem rättvisa?
Och även om du till skillnad från mig är fantastisk med papper och penna så gör du nog ändå bäst i att scanna och printa. Det kommer bli en del ändringar för dig under skapelseprocessen, och du vill väll inte kladda på dina fina original? De kommer ju bli värda jättemycket när spelet vinner Spiel des Jahres.

Sleeves
Så mycket enklare med sleves.

Spelpjäser

Som alla trogna läsare vet gillar jag träpjäser. Det går att köpa dem löst, men om du vill ha många olika så drar priset iväg. När det gäller meeples hade jag redan köpt dubbla grundset av Carcassonne, så det var bara att ta den andra uppsättningen gubbar. Men jag ville ha kuber också, typ femtio gånger fem olika färger, och i slutändan blev det nästan billigare att bara köpa Dominant Species, och då fick jag ett spel också. Handen på hjärtat är det inte spelet direkt jättebra, men för den som vill ha mycket träbitar att leka med till annat kan det utan tvekan rekommenderas.

Massor av trä
Så mycket trä…

Till en spelidé ville jag ha markörer som skulle ha två olika sidor, för att kunna vändas och visa att de var spelade. Att sitta och klippa ut pappbrickor kändes väldigt tradigt, så istället köpte jag ett hundrapack metallbrickor och målade dem med hobbyfärg. Tror paketet kostade 16:- så det får ses som överkomligt.

Brickor
Blått för vatten och rött för eld, okej?

Tärningar

För ett mångsidigt tärningsutbud är det såklart ett rollspelskit av tärningar du vill ha.

Rollspelskit
Ibland vill du ha fler än sex alternativ.

Men kanske är det så att du vill ha många D6:or i olika färger? Då kan du antingen köpa dem i lösvikt, eller göra det lätt för dig och skaffa spelet Allt på ett kort. Du behöver inte bekymra dig om att slakta spelet, låt de fyra spelkorten följa med tärningarna, så har du något att leka med när du behöver tänka på något annat än ditt eget spel.

Tärningar
Fråga vem som helst, det är roligare att slå många tärningar än bara en.

2 reaktioner på “Att göra ett spel 2: Tillbehör

  1. Finfina tips KJ! Och tack för omnämnandet av Allt på ett kort-spelet som borde vara tillbaka i lager inom kort, i två nya fagra varianter dessutom:)

    En sak jag undrar över är dock det här med färgblindhet, som jag vet att du har en liten släng av. Jag förstår att det finns olika typer, men finns det några färger som är rekommenderade att hålla sig till? Är det först och främst röd och grön tillsammans som är en styggelse eller är det annat som kan vara klokt att tänka på?

    1. Det korta svaret är att så länge färgerna är starka och kontrasterande är det inga problem. För att ge ett exempel så har Stefan “Världen är finast i pastell” Feld inte det som levnadsregel. :-) Om du som “normalseende” tycker att något är svårt att se (färgmässigt) så kan det nog vara så att en färgblind inte ser det alls.

      Det längre svaret är att det för mig sällan är rött och grönt som är problemet, det är bara i lingonskogen det är riktigt illa. Rött lyser nämligen inte lika mycket i mina ögon, så den mörkröda tonen på bären och de mörkgröna bladen smälter ihop. Annars är gult och ljusgrönt det jag vanligast har problem med, därav har jag aldrig blivit bra på mobilspel av typen “stapla tre saker av samma färg bredvid varandra”. :-)
      Liten svart text på röd bakgrund (och det omvända) kan vara riktigt svårt, och även lila och blått. Under hela lågstadiet när vi skulle måla svenska flaggor till avslutningen hade jag en flagga där en ruta var lila, för jag tog fel krita… :-/
      http://www.tshirthell.com/funny-shirts/fuck-the-colorblind/

Lämna ett svar