Hamnen

Sittin’ On The Dock Of The Bay

Den första expansionen till Machi Koro skulle på svenska heta Hamnen. Trogna läsare vet att originalspelet var väldigt eftertraktat för mig. Så hur är det med expansionen, är den något att ha? Det beror på din inställning till originalet. Om du inte tyckte om Machi Koro över huvud taget så kommer inte […]

Den första expansionen till Machi Koro skulle på svenska heta Hamnen. Trogna läsare vet att originalspelet var väldigt eftertraktat för mig. Så hur är det med expansionen, är den något att ha?

Det beror på din inställning till originalet. Om du inte tyckte om Machi Koro över huvud taget så kommer inte expansionen ändra på det. Om du gillade grundspelet hyfsat så kanske det här kan vara något för dig. Om du tycker att originalet går allt för fort att spela, eller att spelomgångarna känns repetitiva så kommer tillägget råda bot på det.

Så vad får du med i expansionen? Till att börja med får du en låda mer anpassad för ett spela av den här storleken, ett gäng tjugokronorsmynt och startkort för en femte spelare.

Låda
Mycket mer passande låda, med gott om plats för kommande expansioner.

Tre nya landmärken, där ett av dem är byggt från start.

Landmärken
Med ett stadshus är aldrig kassan tom, även om du finner att du äter för mycket sushi…

Ett gäng nya byggnader kommer också med. De mest noterbara är Sushibaren, Skattekontoret och Tonfiskbåten.

Byggnader
Normalt är 14 svårt att slå med två D6:or, men inte i hamnkvarteren.

Jag tror det totalt är tio nya byggnader. Jag skriver tror, för jag råkade i min iver blanda in dem allt för fort med grundleken och nu orkar jag inte leta fram dem igen.
“Blanda ihop?” säger spelare av originalet, “MK har ju alla kort ordentligt sorterade!”
Ja, men det för mig in på den största skillnaden (i mitt tycke) mellan originalet och expansionen. Borta är den statiska marknaden där samma strategi kunde användas i spel efter spel. Nu blandas istället alla etablissemangskort i en stor hög och därifrån dras tills tio unika kort ligger ute (kopior läggs på hög). Det är marknaden spelarna får handla ifrån. Om en hög tar slut dras nya kort tills det åter är tio högar.

Marknad
Marknaden styr.

Ett mycket snyggt och enkelt sätt att hålla spelet varierande och tvinga spelarna att komma på nya strategier hela tiden. Och du slipper sortera alla kort hela tiden. Du tvingas förstås att blanda en stor hög kort, men det är ju något vi spelare är vana vid.
Även om du bara spelar grundsettet och är nöjd med det så tycker jag att du ska använda den nya varianten av marknad. Det fungerar väldigt bra även här och ger verkligen spelet ett lyft.

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest