Publicerad den 2 kommentarer

Essen SPIEL – Tur och retur på 18 timmar

Jag flög fram och tillbaka till Düsseldorf för att besöka spelmässan SPIEL på samma dag i sällskap med en stor resväska full med bubbelplast (är nästan lite besviken att jag inte blev korsförhörd på vägen dit) för komma tillbaka 30 kg tyngre. Här är rapporten från mitt äventyrande med bristfällig skoltyska till det mytomspunna brädspelsmeckat SPIEL!

Bigbag
Dagarna innan stirrade jag trånande på dessa bad boys. Att pressa de tillåtna bagagegränserna till bristningsgränsen för att få med sig maximala mängd brädspel hem är verkligen en konstart i sig. Dessvärre fick jag nöja mig med en luggsliten reseväska och en Targus-ryggsäck men ändlöst många små, små fack.

Nog om väskpackandets konst och lite mer om vad Essen SPIEL egentligen är för något för er som undrar. Jo, det är alltså världens största analoga spelsmässa (jag är ledsen GenCon men det är sanningen för alla som är intresserade av andra spel än från FFG) och går av stapeln i tyska Essen varje år. Hundratals nya spel släpps på mässan, alla de stora utgivarna finns på plats och tusentals hungriga besökare likaså.


…och inte ens ovanstående tralliga hjärntvätt till reklamfilm kunde hålla mig borta, så på torsdagsmorgonen bar det iväg och 6 timmar senare med lika många färdmedel stod jag utanför det monstruösa byggnadskomplexet Messe Essen (mässan har till och med dubbla tunnelbanehållplatser!)

Och det här är vad jag kunde konstatera hittills:

tyskreklam
Den tyska reklamen ligger helt klar i framkant.

skytrain
Förarlösa så kallade Skytrains känns fortfarande lite för mycket framtid. Särskilt när jag fick bevittna en man nästan bli avknipsad på mitten för att han dödsföraktande kastade sig fram för att tjäna 5 minuter i tid medan dörrarna slogs igen.

essensommar
Svenska fluffiga vinterkläder var inte helt optimalt i den tyska höstvärmen.

entertheessen
Tunnelbanestationen i Essen måste varit en kuliss till Gaspar Noés drogepos Enter the Void.

eingang
Det jag gillar skarpt med det tyska språket är dess härliga tydlighet. Det får en att känna sig duktig. Ingång väst, liksom. Det är till och med fonetiskt omöjligt att få till något annat.

Så, väl på plats utanför denna koloss fylld av brädspel och muntra tyskar så inleddes något som närmast kan liknas vid Schwarzeneggers Klappjakten. Jag flängde runt med min överdimensionerade resväska, krossade den ena tysken efter den andres fossingar, och plockade upp spel i en förvirrad ivrig frenesi. För det visade sig vara väldigt många andra som ägnade sig åt precis samma sak, och gjorde de inte det så satt de i godan ro mitt i publikhaven och spelade. Ungefär som vi vanliga dödliga gör hemma vid köksbordet, fast med samma ljudvolym som en gympasal fylld med ett lågstadium. Definitivt en imponerande egenskap och utmaning i sig!

Nog om folkkaos, mina personliga spelvillkorspreferenser och mycket mer om själva mässan! Nu fyrar vi av mitt tvåtimmarsbesök i bilder!

inne
Välkommen in! Det här är Hall 3 där de flesta stora aktörerna höll till dig som Asmodee, Days of Wonder och Queen Games.

planritning
Japp, såhär busenkelt är det att hitta på mässan. Synd bara att mässans besökare är ett massivt okontrollerbart kötthav… och att det finns tre av dessa hallar.

trä
Jag har ingen aning vad den här mannen säljer men det såg helt underbart ut!

Repos
Mässans skönaste gäng var helt klart de sombrerobärande Repos Production. Roliga hattar är alltid ja, roliga.

spela
Överallt spelades det! Personen i blå t-shirt har för övrigt ingen dödslängtan utan frag betyder tydligen något helt annat på tyska.

vimmel
Sekunderna innan jag och min resväska for fram som en ständigt ursäktandes bowlingkula genom massan.

templar
Nästa projekt för Michael C. Hall efter Dexter visade sig vara att bli cover boy till ett brädspel om tempelriddare… ?

kostym
Även en man i kostym kan avnjuta en kokande brädspelmässa.

schack
Shack. I kulörta färger. Ja, varför inte? På Essen finns det en plats för allt!

hall2
Apropå det så var Hall 2 definitivt platsen för precis allt möjligt. Märkliga tärningar, läderrustningar, cosplayers, latexsvärd, enhörningsskinn mm, you name it! Lite av SPIEL:s Twilight Zone.

Steve-Jackson
Det var också här Steve Jackson placerat sin jättelika fallospelare, förstås.

Ignacy
Förmodligen min enda kändis-spotting var av Ignacy Trzewiczek med Essens vassaste polisonger, samt högsta hönset på Portal Games och utvecklare av trevliga öde ö-stålbadet Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island.

deathstar
Imponerande massivt dödsstjärnebygge! Kräver dock förmodligen en mellanstor flakmoped för att transporteras.

czech
Mässans huvudvärk stod nog, i övrigt helt fantastiska, Czech Games Edition för, med deras två stånd, i vardera ände av massiva Hall 1…

ute
Ett litet lufthål mitt i mässkomplexet för alla som kände sig sugna på lite frisk passiv rökning.

romanceSubtil SPIEL-romantik. Mellan vilka får ni betraktare avgöra.

gulaskor
En man med mycket gula skor som troligtvis inte lyckades lägga vantarna på ett åtråvärt exemplar av Japon Brands Machi Koro.

exit
Två timmar senare styrde jag kosan tillbaka mot U11-banan med glada vacklande steg under en herrans massa brädspel.

väskan
Efter våldsamt tetris-pusslande så lyckades jag få ner alla spel i mitt bagage. Återigen, svenska vinterkläder, icke optimalt..

…men vad fick jag egentligen med mig från mässan? Jo, här följer hela inköpslistan! (förhoppningsvis kommer en fortsättning på detta inlägg när jag också spelat spelen)

Amerigo
Bunny
Castaways
Dungeon Petz Dark Alleys
Galaxy Trucker Latest Models
Heroes of Might and Magic
Last Will Getting Sacked
Legacy
Lost Legends
Rampage
Voyage
Skull
Tash-Kalar
Tzolkin Tribes

2 reaktioner på “Essen SPIEL – Tur och retur på 18 timmar

  1. Riktigt nyfiken om Heroes of Might and Magic är nåt att ha eller bara en medioker nostalgitripp.

  2. @Mewzor Har hittills bara hunnit öppna lådan, men komponentmässigt ser det verkligen otroligt lovande ut! Förhoppningsvis får jag det till bordet inom de närmsta veckorna så återkommer jag med intryck :)

Lämna ett svar