Publicerad den Lämna en kommentar

Glass Road igen (fast ändå inte)

Jag har skrivit om Glass Road tidigare, men det här är inte brädspelet det ska handla om. Eller jo, det är det, men inte det fysiska spelet utan appen. För det mycket trevliga brädspelet finns nu i en digital version. I dagsläget finns det bara för tablets och ska senare komma i en version optimerad för mobiler. Trots att jag inte har någon platta tillgänglig kunde jag inte låta bli att testa appen på min Androida telefon.

 
Trångt med mysigt

Hur funkade det då? Ganska bra. Förutsatt att du kan spelet bra och kan tänka dig att ha lite överseende med vissa detaljer. Om du som jag kan spelgången utantill och har en god uppfattning om symbolspråket har du inget problem att spela det. Mer om problemen senare.

Det finns fyra spelarlägen.

 • Singelplayer
 • 2-4 spelare som skickar den digitala enheten mellan sig
 • 2-4 spelare över nätet
 • En spelare mot 1-3 datorstyrda

Singelplayer är nog det läge som funkar bäst. Skönt om du känner dig patienssugen men inte orkar plocka upp hela spelet bara för dig själv, eller om du är på resande fot.

Att flerspelarskicka plattan eller telefonen mellan sig lät på pappret som en bra metod om ni är ett gäng som vill spela på tåget eller flyget. Men för en bra upplevelse vill ni nog sitta runt samma bord så alla kan se brädet under spelets gång. Inför den hemliga kortväljarfasen är appen väldigt noggrann med vem det är som ska ha apparaten, men i rundorna växlar den snabbt mellan spelarna när de valda korten automatiskt spelas, så det gäller att hålla koll på vem det är som ska göra valen för korten som dyker upp.


Take it. Take it all the way.

En nackdel med att dela på samma apparat är att det är svårt att smygsnegla på byggnaderna, räkna på sina resurser och göra upp en plan utan att det märks. I den fysiska versionen kan ju alla sitta och glo på sina bräden samtidigt, men här måste ni turas om.

Då låter det ju bättre att spela över nätet, men då måste alla äga appen, och så vitt jag kunnat se finns det inget spela-med-slumpmässiga-främlingar-läge. Så jag har inte orkat testa det läget.

Att spela mot AI var det jag sett fram emot mest att testa och jag är kort sagt besviken. Normal och Hard AI är det som erbjuds, men jag har inte kunnat se någon större skillnad på dem. Jag spelade tre matcher på varje nivå mot två motståndare och det var bara en av de gångerna då jag spelade riktigt uselt som en AI lyckades vinna.

Spelare Normal AI Hard AI
K.J. 16,5 21,0 28,5 12,0 22,0 22,5
AI1 5,0 11,0 6,0 13,5 3,0 10,0
AI2 2,5 6,0 4,0 3,0 10,5 5,0

Och det är ju inga toppresultat jag presterat heller. Det känns som att allt artificiellt krut lagts på kortväljarfunktionen, för att välja byggnader, utnyttja resurser och samla poäng verkar de väldigt dåliga på.

Nu återgår vi till problemen.

 1. Det går inte att nå regelboken eller någon av guiderna till kort och brickor inifrån spelet. Dessa dokument kan bara läsas från startmenyn. Så om du känner dig lite rostig gör du bäst i att ha regelboken nära till hands.
 2. Produktionshjulen är väldigt små och ozoombara. Jag vet att versionen jag spelar är avsedd för en tablet och inte en mobil, men det känns inte som att det skulle varit så svårt att göra produktionshjulen zoombara.
  Om du inte förstår bildspråket spelar det ingen roll hur mycket du zoomar

  Byggbrickorna går bra att förstora, men när det gäller resurserna var jag ibland tvungen att gissa om det var vatten eller kol jag behövde. Ska erkännas att jag är färgblind, så det kanske också spelar in.

 3. Alla resurser måste väljas när de läggs till och dras ifrån produktionshjulen. Det finns såklart en vits med det när du har ett val att göra, eller om du vill ha chansen att tacka nej till en resurs då den skulle sabba din produktion. Men när du väljer att få två trä och får frågan “Vilket produktionshjul vill du ha dem på” känns det lite omständigt då det ju bara är ett av hjulen där trä kan vara över huvud taget.
 4. Laddtider. Åter igen, det kanske är min mobiltelefons prestandamässiga underlägsenhet som skiner igenom, men AI:n tar väldigt lång tid på sig, även med den snabbaste inställningen.
  Du får snällt vänta

  Om det är någon jag inte förväntar mig AP från så är det en AI.

 5. Ingen möjlighet att ångra ett val. När du klickat på en förmåga, säg bygga, på ett kort så är det bäst för dig att du kan bygga något, för enda andra möjligheten du har är att avbryta och saka aktionen. Det känns väldigt oflexibelt.
 6. Var loggan tvunget att vara så stor och vara med på var enda jäkla skärmbild? Jag vet vilket spel jag spelar och jag vet att det är Uwe som har gjort det, jag lovar.

Men i övrigt har det funkat ganska bra. Av det dussin omgångar jag spelat i olika lägen har spelet låst sig fyra gånger (i samtliga fall när AI:n skulle placera ut en byggnad) och en gång har jag råkat komma in i Unitys felsökarläge utan att kunna ta mig därifrån. Men enligt uppdateringsanteckningarna ska problem av den typen till stor del vara fixade. Så kanske är fallet.

Nå, rekommenderar jag appen?
Om Glass Road är ett av dina favoritspel och du gillar enspelarläget eller vill spela mot inkompetenta garntomtar är appen definitivt värd att kolla in (men vänta på mobilversionen om du vill spela på telefon).
Alla andra gör bättre i att hålla sig till det fysiska originalet.

Lämna ett svar