Publicerad den 2 kommentarer

Småspelande

Ibland vill man sitta över en hel helg och spela, eller återkomma till samma spelomgång igen och igen. Men ofta i vår hektiska femtonsekunderstillvaro finns inte alltid den tiden. Ett snabbt spel för att bli av med den värsta abstinensen är tyvärr mer tidsenligt. Men det ska inte bara gå snabbt att spela, det måste gå snabbt att ställa upp och vid behov kunna förklara reglerna till. Och det måste ha ett tidsbestämt slut. För det finns spel som ser korta ut, men som kan hålla på i princip hur lång tid som helst. Som Fluxx eller Zombie dice, där en omgång (teoretiskt sett) kan hålla på i oändlig tid. Har du en finit mängd tid till ditt förfogande och vill komma i mål så är den typen av spel ej att föredra.

Det förvånade mig hur många andra det var som också fängslades av spelet som gör tärningssamlande till arkitektur.
I Blueprints får alla spelare varsin ritning som visar hur sex tärningar ska placeras. Av 7, 8 eller 9 (beroende på antalet spelare) slagna tärningar väljer du en, placerar den dolt på ditt bygge (den måste ha lika eller högre värde än tärningen den placeras på). Sen drar och slår du en ny tärning för att ersätta den du tagit och turen går vidare till nästa spelare. När den siste spelaren placerat sin sjätte tärning är den rundan slut och alla visar upp sina byggen.

Blueprints
Finns en ritning måste den såklart följas! Eller?

Poäng delas ut om spelaren lyckat följa ritningen och efter hur materialen använts (det finns fyra). Spelarna med flest poäng får VP efter guld-silver-brons-principen. Extra VP kan fås om spelarna lyckats med stege, ovanligt högt bygge, etc. Detta upprepas två gånger till med nya ritningar. Flest VP vinner. Enkelt, smidigt och med en mekanik som gör alla spelare intresserade av alla slagna och tagna tärningar.
I tvåspelarläget får spelarna dels välja en tärning till sig själva och sen välja en tärning som tas ur spel. Har du koll på vad din motspelare behöver kan du vara en hjulkäpp utan att själv behöva få in tärningen i ditt eget bygge. Hög bara-en-gång-till-känsla.

Eight-Minute Empire Legends är en uppgradering av originalet som ger dubbelt så mycket imperiebyggande! I alla fall tidsmässigt. Varje spelare får 9, 11 eller 13 (beroende på antalet spelare) pengar och en handfull styrkor i form av träkuber att placera ut på övärlden som agerar spelplan. De turas om att tillskansa sig kort, efter modellen att kort är dyra när de dyker upp och sjunker i pris allt eftersom billigare kort tas. Dessa kort kan ge fler styrkor på brädet, möjlighet att flytta dem du redan har, bygga slott, etc.


Ett litet imperium är också ett imperium!

När alla spelare samlat på sig 8, 10 eller 11 kort (åter igen beroende på antalet spelare) är det slut. Poäng rakas in efter antal områden spelarna dominerar och eventuella specialkort.
Med två spelare placeras tio neutrala styrkor ut på brädet som gör det lite trängre och ökar friktionen mellan spelarna. Det är så skönt att se spel som tänker på sådant!
Till skillnad från Blueprints kan du se vad dina motståndare har för kort och kartplacering, vilket gör det lättare att spekulera i vilka kort de är ute efter. Men ska du ge upp korten du vill ha, bara för att sabba för en motståndare?

Avslutningsvis måste jag nämna Allt på ett kort. Nu talar jag alltså inte om butiken, utan om spelet. Den snygga tärningsfrossan där allt bokstavligen talat får plats på ett kort. Tärningar slås och placeras en efter en för att maximera poängen. Perfekt för den väldigt tidspressade, som uppvärmning eller något att ta fram för att fördriva tiden medan en motspelare rider ut sin analysis paralysis.

Allt på ett kort
Regler, bräde och (när spelet är över) tärningarna – Allt på ett kort

2 reaktioner på “Småspelande

  1. Jättefint inlägg KJ! Både 8 Minute Empire: Legends och Blueprints hör till det bästa jag spelat senaste tiden faktiskt. Och vad kul att du tar upp Allt på ett kort-spelet! Parfymerad guldstjärna i kanten! :D

    1. Jag har också blivit helt förälskad i dessa micro/småspel, det är något helt förtjusande i att få en “hel” spelupplevelse i ett så litet format.

Lämna ett svar