SdJ

Spiel des Jahres 2015

Spiel des Jahres – Årets spel skapades 1978 av tyskspråkiga spelrecensenter i ett försök att främja spelande med familj och vänner och för att ge extra uppmärksamhet till de bästa spelen, så de är lättare att hitta för ovana spelare. Segrare har varit bl.a. Settlers (1995), Carcassonne (2001) […]

Spiel des Jahres – Årets spel skapades 1978 av tyskspråkiga spelrecensenter i ett försök att främja spelande med familj och vänner och för att ge extra uppmärksamhet till de bästa spelen, så de är lättare att hitta för ovana spelare. Segrare har varit bl.a. Settlers (1995), Carcassonne (2001), Alhambra (2003), Ticket to Ride (2004), Dominion (2009) och Camel Up (2014).

2001 utökades priset med en ny kategori; Kinderspiel des Jahres Award – Årets barnspel. Jag ska ärligt säga att jag inte känner igen någon av de spel som fått det priset. Men så har jag inte spelat så mycket med barn under den tiden heller.

2011 kom ytterliggare en kategori; Kennerspiel des Jahres Award – Årets expertspel. Segrare har varit bl.a. 7 Wonders (2011) och Istanbul (2014).

Alla tre kategorier bedöms efter samma kriterier:

  • – Spelidé (originalitet, spelbarhet, lekvärde)
  • – Regler (struktur, tydlighet, begriplighet)
  • – Spelmaterial (funktioner, utförande)
  • – Layout och presentation (låda, spelplanen, regler)

Organisationen delar också ut specialpriser när det passar sig. Vinnare har varit bl.a. Rubiks Kub (1980), THE aMAZEing LABYRRINTH (1991), Space Alert (2009).

Vinsten är “bara” äran och rätten att nyttja Spiel des Jahres logga, något som kräver att spelföretaget betalar en licensavgift. (För att hålla sig helt neutrala är dessa licenspengar de enda intäkter organisationen har.) Det kan låta lite fattigt med ett pris där det enda du vinner är något du måste betala för, men en Spiel des Jahres-utnämning betyder en stor synlighet i alla tyskspråkiga länder och därav en jämförelsevis svindlande ökning i försäljningen.

Tre nominerade spel i varje kategori (och rekommenderade spel som inte riktigt tog sig till final) presenteras i mitten på maj. I början på juni presenteras årets banspel och i början på juli de två återstående kategoriernas vinnare.

Årets barnspel blev Spinderella – ett spel där det gäller att rädda sina myror undan de tre hungriga spindlarna. Spelet är uppbyggt i två lager; marken där myrorna går och en upphöjd plan där spindlarna rör sig. två av spindlarna sitter fast via magneter i den övre spelplanen, medan den tredje sitter fast vid de två andra via en tråd. Genom att flytta magnetspindlarna kan på så vis den tredje sänkas ned på olika ställen för att gripa en av de stackars myrorna. Det är spelarna själva som på sin tur väljer om de vill flytta sina egna myror eller spindlarna. Spelar du aggressivt eller poängoptimerande?

Årets segrare i de andra två kategorierna har alltså i skrivandets stund inte utropats. Men vi kan titta lite närmare på de nominerade.

Årets spel

Colt Express
Spelarna tar rollerna av tågrånare i cowboymiljö på ett tredimensionellt tåg av kartong. Mycket action och filmisk känsla utlovas.
Machi Koro
Machi Koro har jag redan pratatmycket om. Kortfattat är det bygga stad genom att köpa kort som ger dig pengar att köpa fler kort för.
The Game
Nej, det är inte en spelversion av David Finchers film från 1997, eller en bok fylld av hemsk människosyn, det är ett nummerspel. Alla spelare har kort med nummer och det gäller att tillsammans lägga alla korten i nummerordning i någon av tre högar. För den mer actionkrävande låter det nog ofantligt tråkigt, men för oss med visst ordningsbegär kan det nog vara något.

Årets expertspel

Broom Service
Tillverka och leverera magiska drycket runt om i riket. Välj bland olika roller för att uppnå dina magiska mål.
Elysium
Vem har inte velat vara en halvgud i det gamla grekland? Att “komma till de Elyseiska fälten” är en eufemism för att dö. Här gäller det att samla karaktärer till Elysium – Paradiset för att få ta din plats bredvid Zeus. Vem vill du spendera evigheten med?
Orléans
Orléans pratade jag om förra månaden. Kortfattat handlar det om att som köpmän lyckas bäst på den franska landsbyggden.

Vilka som vinner ska stå klart den 6:e Juli. Men oavsett så är en nominering, eller bara en rekommendation, från Spiel des Jahres ett riktigt gott betyg.

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest